• Titta Honkonen

Kuukauden kirjareflektio - Tulevaisuuden lukujärjestys

Nappasin kuunteluun Perttu Pölösen kirjan Tulevaisuuden lukujärjestys. Kiinnostun aina, kun on puhe tulevaisuudesta, joten tämä oli helppo valinta. Rakastan käydä keskusteluja haaveista ja unelmista, enkä malta odottaa tulevia yön yli treenejämme, jossa aiheena on villeimmät unelmaprojektit. Teoksessa oli erittäin paljon tekstiä, joka sopii täysin omaan ajatteluun ja jotka voin allekirjoittaa. Kokosinkin itseäni eniten innostavista aiheista seuraavanlaisen reflektion.

”Mitä ajattelet tulevaisuudesta?” ”En malta odottaa!”

Jos joku kysyy sinulta, mitä ajattelet tulevaisuudesta, hän neuvoo vastaamaan, ettet malta odottaa. Olen itse kova tulevaisuuteen katsoja, vaikka elänkin hetkessä. Enkä tosiaan malta odottaa! Tykkään haaveilla tulevaisuudesta, kuten unelmatyöstä, omasta hevostallista, matkustamisesta, töistä ulkomailla ja lukemattomista muista asioista, muttei se silti tarkoita, ettenkö olisi onnellinen nykyhetkessä ja -tilanteessani. Elän päivä kerrallaan enkä noudata minkäänlaisia tarkkoja suunnitelmia, jotka mahdollisesti veisivät minut kohti unelmiani. Uskon, että unelmien ollessa aitoja ja vahvoja, niihin pääsee ilman sen suurempia orjallisia excel-hirviö-suunnitelmiakin, oikealla asenteella ja oikeilla valinnoilla, muistaen tavoitteet takaraivossa. Jokainen päivä vie minua lähemmäs unelmiani ja joku päivä saan niistä kiinni, tiedän sen.

Toki minullakin on unelmia, jotka ovat hieman ristiriidassa keskenään: haluaisin oman hevostallin, mutta haluaisin myös työskennellä jonkin jakson ulkomailla. Hankala yhtälö, miltei mahdoton. Mutta koska olen nuori, ei tulevaisuuden unelmat ole sidonnaisia aikaan, ainakaan kaikki, eikä kaikkea tarvitse tai voikaan saavuttaa kerralla. Minulla on siis suurempia, pitkän aikavälin unelmia sekä sitten niitä helpommin tavoiteltavissa olevia, lyhyen aikavälin unelmia. Elämä tuo tullessaan sen, mitä tuokaan ja sen mukaan meidän jokaisen elämä rakentuu. Eteen tulee suuria, hienoja mahdollisuuksia ja joskus taas jotkin väistämättömät asiat voivat murentaa sen hetkiset suunnitelmat. Se, miten nuo asiat ratkaisee, potkaisee sinuun joko hurjasti vauhtia eteenpäin, jättää junnaamaan paikoilleen tai antaa tylysti takapakkia.

On olemassa myös unelmia ja tavoitteita, jotka iän myötä muuttuvat tai poistuvat kokonaan. Varmaan kaikki pikkutytöt haluavat isona prinsessaksi tai eläinlääkäriksi, kuten minä halusin, ja kaikki pikkupojat poliiseiksi tai rallikuskeiksi, kuten veljeni halusi. Prinsessaa minusta ei valitettavasti taida tulla, eikä eläinlääkäri-haavekaan ole enää ajankohtainen, vaikka eläimiä rakastankin. Jotkut unelmat ovat sidonnaisia ikään, toiset ihmiseen ikävuosien karttumisesta huolimatta.

Nälkä kasvaa syödessä, uteliaisuus tehdessä

Jos kysyttäisiin asiaa, joka jäi kirkkaimpana mieleen kirjasta, on se ehdottomasti uteliaisuus. Uteliaisuus on avain tulevaisuuteen, se on tulevaisuuden tärkein taito, yrittäjän kulmakivi. Uteliaisuus innostaa kokeilemaan, kasvattaa tiedonjanoa ja antaa meille valtavan paljon oppeja. Tiimiakatemia on uteliaiden ihmisten place to be. Kuten jo tiedämmekin, Tiimiakatemia antaa niin paljon mahdollisuuksia toteuttaa uteliaan mielemme saloja. Se tarjoaa turvallisen ympäristön kokeilla asioita, joita miettiessä housutkin pyörii jalassa innostuksesta. Tietenkin vaaditaan muutakin, kuin nimi akatemian kirjoilla ja uteliaisuutta. Täytyy olla rohkea ja alkaa tekemään, antaa luovuuden kukkia, hypätä vaikka pelottaa. Tässä on itselläni hieman petrattavaa, vaikka koenkin olevani luova. Ideoita piisaisi, mutta mistä rohkeus toteuttaa ne? Olin ehkä ajatellut aiemmin, että ne unelmaprojektit löytävät tien ennemmin minun luokse, kuin että minä niiden luo. Mutta eihän mikään tule valmiina.

Itse olen perusluonteeltani hyvinkin utelias ihminen, eikä se aina ole välttämättä hyvä juttu. Joskus on tullut työnnettyä omaa nokkaa myös asioihin, joihin se ei kuulu. Ai miksi? No ihan vaan uteliaisuudesta, ups. Minussa uteliaisuus näkyy varmaan parhaiten siten, että osaan innostua äärettömän paljon itselle mieluisista jutuista. Jos nyt palataan tähän yhteen unelmaan, eli hevostalliin, olen kerran jos toisenkin iltaisin alkanut suunnittelemaan pohjapiirustuksia myöten tulevaa unelmien talliani, selannut netistä jokaista seinälle tulevaa koukkua myöten ostoskorit täyteen tarvikkeita, eli koonnut oikeastaan täysin valmiin paketin, ja sitten todennut, että kello on enemmän kuin laki sallii ja herätys parin tunnin päästä. Ja suunnitelma jatkuu vielä unessakin. Muita mieleen juolahtaneita yli-innostuksen kohteita ovat erilaisten juhlien järjestäminen, mielenkiintoiset projektit, matkojen suunnittelut. Uteliaisuus kasvaa tehdessä. Jep, se on kyllä tullut huomattua!

Muutos tulee rohkeudesta

Rohkeus muuttaa asioita eli rohkeus tehdä jotain, mitä muut eivät ole tehneet, jotain mitä et itse ole aiemmin tehnyt tai rohkeus sanoa oma mielipide. Monesti haluaisimme pitäytyä tutussa ja turvallisessa, mieluummin kuin ottaa riskejä, ja mahdollisesti epäonnistua. Usein kuulee ihmisten valittavan, kuinka saa työstään liian pientä palkkaa, kuinka toisella on hieno auto ja kaikki, kuinka sitä ja tätä. Jokainen valittakoon, mutta sen sijaan kannattaisi keskittyä muuttamaan asioita, tekemään jotakin sen eteen, että itselläkin olisi hyvä palkka, hieno auto ja hulppea huvila. Oman äänen kuuluvuus pätee niin työelämän asioissa, ihmissuhteissa, missä vain. Jos esimerkiksi joku kohtelee sinua kehnosti, hyväksytkö sen ja oletko hiljaa, vai muutatko tilanteen sanomalla rohkeasti vastaan. Tai työpaikallanne on haku parempipalkkaiseen ja arvostettuun työhön, yritätkö saada paikan vai tyydytkö samaan vanhaan? Jos tyydyt tilanteeseesi etkä edes yritä, sad but true: älä sitten valita. Jos valitat, mieti vaikka mitä se toinen on tehnyt menestyäkseen, ja mieti sitten, olisiko sinunkin aika vai jatkatko edelleen samaan vanhaan tyytymistä. Muutoksia syntyy rohkeudesta, ja joidenkin ihmisten kohdalla rohkeutta syntyy muutoksesta. Joillekin on ehkä helpompi tarttua härkää sarvista, kun joku toinen on sen jo kertaalleen tehnyt.

Yrittäjyys on nousussa, kuten jo sekin varmasti on huomattu. Liiketoiminnassa muutos on tärkeää, kyky muuttua mukana elintärkeää. Maailma muuttuu päivä päivältä, ja se vaatii myös meitä, ihmisiä, yrityksiä muuttumaan mukanaan tai muuten putoaa kelkasta pää edellä. Kun mietitään mitä tahansa asiaa, on sen joku ihminen keksinyt ja sitä kautta saanut aikaan muutoksen. Kun sanoin maailman muuttuvan, se tarkoittaa sitä, että uusia innovaatioita syntyy, tapahtuu muutoksia. Ihmiset ovat luovia, kehittävät uutta. Robotit saattavat tulla korvaamaan ihmisen perustyössä, muttei koskaan luovuudessa tai tunneälykkyydessä. Kirjassa sivuttiin jonkin verran teknologian kehittymistä, mutten aio siitä sen enempää kertoa, sillä se ei kuulunut omiin mielenkiinnonkohteisiin, joista haluaisin kirjoittaa.

Lopuksi

Kirja oli erityisen mielenkiintoinen herättelijä oman sekä koko muuttuvan maailman tulevaisuutta ajatellen. Me itse teemme tulevaisuutemme, ei kukaan muu. Kokosin reflektiooni kolme itseäni innostavaa asiaa; tulevaisuus ylipäätään, uteliaisuus ja rohkeus. Olen satavarma, että riittävällä rohkeudella olla utelias ja kokeilla, saavutetaan unelmia, oli kyseessä yksi henkilö tai yritys.

- Titta Honkonen


120 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki