• Pyry Karjalainen

Näkyvyys hakukoneissa – Mitkä ihmeen SEO & SEM?

Hakukoneoptimointi (SEO)

Hakukoneoptimointi eli ”search engine optimization” (lyh. SEO) voi terminä alkuun kuulostaa luotaantyöntävältä sanahirviöltä, mutta on yllättävän yksinkertainen konsepti perustasolla, johon keskittyy: Termi ei tarkoita maksettua markkinointia vaan yrityksen tai organisaation verkkosivujen optimointia orgaanisten hakutulosten sijoitusten parantamiseksi hakutulosten luetteloissa. Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on luoda sivuista hakukoneystävällisiä, mikä edellyttää tietämystä niiden hakukoneiden, kuten Googlen perustason toimintaperiaatteista.

Tarkastellaan esimerkkinä Osuuskunta Kaukan kotisivua (= domain) wearekauka.com, joka ei ole kovinkaan SEO-ystävällinen johtuen alkuvaiheen valinnoistamme. Etsiessä Googlesta ”Kauka” tai ”Osuuskunta Kauka” olemme kuitenkin ensimmäisenä hakutuloksissa ja saatetekstinä sivulle on ”Tiimiyrittäjyys | Osuuskunta Kauka | Suomi” sekä esittelytekstimme ”Olemme Osuuskunta Kauka ja tulemme Jyväskylän Tiimiakatemialta” vastaavat kuitenkin todellisuutta varsin hyvin. Näissä toteutuu osuvuus eli relevanssi, joka on hakukoneille erittäin tärkeä osa SEO-prosessia.

Hakukoneet pohjaavat erilaisiin toimintaperiaatteisiin, mutta niiden toiminta jaetaan karkeasti kolmeen vaiheeseen. Ensin hakukone tutkii kaiken saatavilla olevan tiedon, joka tarkoittaa indeksointia. Sitten ne luokittelevat kaiken sisällön eli luovat hakemiston. Lopuksi ne päättävät, mitkä sisällöt ovat haun kannalta tärkeitä, eli sijoittelevat ne. Päätösvaiheessa relevanssia voi tehostaa esim. kuvien osuvat metatekstit tai sivustoilla olevien sanojen ja linkkien määrä sekä moninaisten sisältöjen tuoreus. Esimerkiksi vuoden päättänyt blogipostauksemme viestitti hakukoneelle, että sivusto on aktiivinen ja nosti relevanssia ja täten oli osaltaan markkinointitiimin tuottamaan orgaanisia hakutuloksia tehostavaa hakukoneoptimointia.

Hakukonemarkkinointi (SEM)

Hakukonemarkkinointi eli ”search engine optimization” (lyh. SEM) tarkoittaa maksettua mainontaa, joka liitetään tiettyihin hakusanoihin. Maksetut hakutulokset ilmestyvät ensimmäisinä hakutuloksissa pienellä (Ad) merkinnällä höystettynä. SEM-esimerkkinä toimii esimerkiksi haku ”Kahvila Jyväskylä” jolla ilmestyy ensimmäiseksi nimeltä mainitsematon konditoria. Myös hakukonemarkkinoinnissa relevanssi on avainasemassa, eikä pelkästään rahalla saa tuntuvia tuloksia. Jos mainitun konditorian lisäksi hakukonemarkkinointia ostanut toimija maksaisi saman hinnan, mutta olisi ns. laatupisteissä alempana, olisi se hakutuloksissa alempana huolimatta yhtä suuruisista tarjouksista. Hakukonemarkkinoinnin hinnoittelu pohjaa huutokauppoihin, joissa organisaatiot voivat maksaa euro per klikki perusteisesti ja täten saavat hinnalle vastinetta. Osuvuuden lisäksi markkinoijan on huomiotava hakusanojen kilpailutilanne ja niiden saama liikenne. Tutkimuksen apuna toimii mm. Google Search Console, joka on erittäin hyvä tapa lähteä määrittämään mitkä sivut näkyvät haussa ja keräävät klikkejä.


Lähde https://learndigital.withgoogle.com/digitalgarage-fi/courses


- Pyry Karjalainen

40 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki