• Jarkko Sirkiä

Kirjareflektio - Voittamisen anatomia

Elämänkerta, tietokirja vai hyvinvointi opas jokin näistä kuvaa kirjaa hyvin. Voisinpa sanoa että kaikki edellä mainitut väittämät. Kiinnostuin kirjasta, koska monet opiskelu kaverini ovat kehuneet kirjaa ja minua kiinnosti urheilu kirjan taustalla. Erityisesti kuinka voisin olla parempi minä. Osaltaan orastava formula kiinnostus oli viimeinen tikki kirjan lukuun. Odotukset kirjalta olivat melko sekavat. En ihan suoraan osannut kertoa mitä haluan kirjalta, koska se kattaa monenmoista. Joten päätin kallistua hyvinvoinnin näkökantaan.

Tässä lyhyesti Akin uraa, se ehkä helpottaa ymmärtämään kirjoitustani. Hän syntyi 11. syyskuuta 1958 ja ammatikseen valikoitui traumatologiaan erikoistunut urheilulääkäri ja ortopedi. Aki tunnetaan ehkä parhaiten urastaan Formula 1- sarjan varikkolääkärinä, jossa toimi 11 kauden ajan. Formulalääkäri uran lisäksi hän toimi Suomen Olympiakomitean lääkärinä ja lähetyslääkärinä Etiopiassa. Hänellä oli myös oma klinikka Genevessä, jossa hän asui vuonna 2013.


Asiakkaat

Kimi Räikkönen, Haile Gebreselassie, Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton. Siinä vasta kova kirjo huippu-urheilijoita. Oli hänellä muitakin urheilijoita käsittelyssään. Kävi hänen klinikallaan myös monia liiketalouden alan ammattilaisia ja muitakin perustallaajia.

”Jos joku tarvitsee apua, häntä autetaan, vaikka kyseessä olisi vihollinen tai kilpailija.” – Aki Hintsa


Kirja alkaa hyvin ja siinä pohjustetaan tulevaa. Sitä miksi Aki on kehittänyt tämän hyvinvointi mallin. Hintsa vietti uransa alkuaikojaan lähetyslääkärinä Etiopiassa. Hän koki siellä paljo iloisia ja synkkiä hetkiä, koska siihen aikaan Etiopiassa oli vielä sotaisaa toimintaa. Aki joutuikin kerran ja varmaan toisenkin leikkaamaan ja hoitamaan ampumahaavoja kaikenikäisiltä potilailta. Vaikeita päätöksiä hän joutui tekemään päivittäin, jotta pystyisi nukkumaan yönsä jollain tasolla hyvin. Etiopia kuitenkin osasi myös yllättää. Hintsa tutustui siellä kestävyysjuoksijaan Haile Gebreselassieen. Tästäkin aiheesta voisin kertoa vaikka kuinka paljon mutta kiteytän. Aki ihasteli Hailen iloisuutta maan vaikeista olosuhteista huolimatta. Haile söi terveellisesti, harrasti urheilua ja erityisesti nautti siitä, arvosti aikaa perheensä kanssa ja noudatti rutiineja. Hänen elämänsä oli siis kirjassa kuvatun hyvinvointimallin mukaista ja täydellisessä tasapainossa.


En ole montaa hyvinvointiin liittyvää kirjaa lukenut mutta tämä kirja varmasti pysyy top 3 kirjoissa pitkään. Hintsan hyvinvointimalli koostuu 6 osa-alueesta:- Yleinen terveys

- Biomekaniikka

- Palautuminen

- Ravinto

- Fyysinen aktiivisuus

- Henkinen energia
Nämä kuusi osa-aluetta yhdistävät kaikki toisiaan. Kaikki vaikuttavat kaikkeen ja ovat riippuvaisia toisistaan. Ongelma yhdelläkin osa-alueella saattavat johtaa terveyden romahtamiseen. Hyvinvointi ei ole osiensa summa vaan Tulo. Tämä on siis kuin pyörä, joka ei pyöri jos ei palaset ole kohdallaan.

”Ihmisen hyvinvointi muodostuu kokonaisuudesta.”

CORE


Tiedätkö, kuka olet? (identiteetti)

Tiedätkö, mitä haluat? (oman elämän tarkoitus)

Hallitsetko omaa elämääsi? (mahdolliset esteet omien pyrkimysten edellä)

Kokonaisuus

Yleinen hyvinvoinnin kokonaisuus on pitkälti itsestään kiinni. Tunnetko oman identiteettisi? Tiedätkö oman elämän tarkoituksen? Tiedostatko mahdolliset esteet omien pyrkimyksien edellä? Kirjassa tuli esille paljon hyviä neuvoja ja ohjeita, joita voi käyttää hyödyksi näiden kysymyksien kartoittamiseen. Mutta siinä on kiteytetysti mitä on Core.


Muutama mallinnus, joita poimin kirjasta. Nämä kultaiset säännöt auttavat helpottamaan Akin hyvinvointi mallin noudattamista. Näissä kolmessa valitsemassani alueessa.

Yleinen terveys:

1. Selvitä ja hoidata akuutit vaivat 2. Selvitä perinnölliset riskitekijät 3. Selvitä henkilökohtaiset riskitekijät 4. Panosta ennaltaehkäisyyn. Tämä viimeisin on myös Hintsan mallin lähtö- ja päätepiste.

Uni:

Jos ihminen nukkuu alle kuusi tuntia yössä kahden viikon ajan, hänen suorituskykynsä laskee samalle tasolle kuin jos hän olisi ollut vuorokauden nukkumatta. Tämä vastaa noin 0,8 promillen humalatilan suoritus- ja havainnointi kykyä. Jos ihminen ei nuku kunnolla kolmeen yöhön, kognitiivinen suorituskyky heikkenee tutkimuksen mukaan jo ensimmäisen yön jälkeen kaksikymmentä prosenttia ja jo kolmannen yön jälkeen kuusikymmentä prosenttia. Säännöllinen uni ja vuorokausirytmi on tärkeä.

1. kunnioita unitarvettasi 2. Vältä valoa illalla 3. Pimennä näytöt ajoissa 4. rajoita kofeiinin ja alkoholin käyttöä. 5. mene nukkumaan aina samaan aikaan.


Ravinto:

Terveellinen ruokavalio on vaihteleva, monipuolinen, tasapainoinen ja luonnonmukainen. 1.Löydä rytmisi, kaikille yksilöllinen asia. Joillekin on kaksi ateriaa päivässä tarpeeksi, joillekin on viisi. 2. Syö oikeaa ruokaa, tällä tarkoitetaan pitkälle prosessoitujen ruokien kuten, pikaruokien välttämistä. Niissä on paljon kaloreita ja huonoja ravintoaineita. 3. Älä ryhdy kuureille, oikea tasapaino pitää säilyä, se on tärkeää. 4. Syö sateenkaari päivässä, monipuolisesti. 5. Rakasta vettä, se on ihmisen tärkein tarve. 6. 80/20, pidä hauskaa. Ihminen syö kahdeksankymmentä prosenttia ajasta hyvin, ja silloin voi hyvin ottaa rennommin kahdenkymmenen prosentin aikana.


Käytäntöön

Yllämainitut 3 osa-aluetta otan itselleni oppiin ja käytäntöön. Aioin mainita tiimille näistä peruspilareista, koska jos jokainen parantaa omaa hyvinvointiaan edes vähän, näkyy se myös tehdyssä työssä ja mielialassa. Hyvin nukutun yön jälkeen ajatus virtaa aina paremmin. Kun on syönyt kunnolla ja monipuolisesti, tuntuu olokin paremmalta ja tyytyväisemmältä. On myös hyvä tietää, onko jotain perinnöllisiä sairauksia, joita voisi ennalta ehkäistä tietoisuudella. Tämän olenkin jo vienyt käytäntöön ja kysellyt vanhemmiltani perustietoja suvustamme.

Voisin suositella tätä kirjaa luettavaksi kaikille. Vaikka on kirja vähän raskas. Ja nimenomaan luettavaksi akatemian reflektointia ajatellen. Kirjassa on niin paljon sisältöä. Jos haluaa kirjoittaa mahdollisimman hyvin tästä kirjasta on oltava muistiinpano välineet esillä koko ajan. Itse tein sen vasta toisella kerralla…

Kirjoitin muistiinpanoja kuunnellessani äänikirjaa ja en edennyt kirjassa juurikaan. Kovalla työllä sain pari sivuja muistiinpanoja ylös. Mutta kun seuraavan kerran avasin konetta, muistiinpanoja ei ollut enään missään. Harmittihan se, mutta ei auttanut kuin ottaa kirja kauniiseen käteen ja lukea se uudestaan. Kyllä, toiseen kertaan.. Toki meni se vähän pikakelauksella. Joten suosittelen että yksikin luku kerta tälle kirjalle riittää.


- Jarkko Sirkiä


20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki